L’Heure du Malheur @Consouling 22nov14


L'Heure2

Ofwel Tegenslag ofwel humor

Er waren twee opties : ofwel werd dit de ontmoeting van de tegenslag (le malheur) ofwel zou ik iets nieuws leren kennen met een diepere betekenis achter dat woord. Om te beginnen was mijn bus te laat en ik een kwartier te laat op de afspraak, dus het zag er niet zo goed uit. Maar als ik bij Consouling binnenstapte, zag ik twee breedlachende heren die blijkbaar al wat gewend waren. Het ijs was gebroken en het werd een open interview, zonder veel struktuur, gewoon een gesprek onder muziekliefhebbers.

Als ik een groep uitnodig voor een interview, dan doe ik dat vanuit een buikgevoel. Want mentaal zou ik dit niet gedaan hebben : een singer-songwriter duo, WHTVR !!!
Maar ze zijn bij de Nieuwe Lichting, dat is één en ze zingen als Simon & Garfunkel, dat is twee. Maar dat hebben we al zo vele keren gehoord, niet ? Neen is het antwoord want achter “het uur van de tegenslag” schuilt een hechte vriendschap en een nonchallence die iedereen doet smelten.

Een voortdurende glimlach

Een interview met een voortdurende glimlach, een spontane humor die mij zeker ligt. Sander en Brian staan neutraal in het leven, genoeg kritisch om geen mainstream te zijn en genoeg “je m’en foutisme” om iets bij te dragen tot de maatschappij via muziek.
Ze brengen een debuutalbum op de markt dezer dagen na een eerder bescheiden EP met toch al degelijk materiaal. Maar deze keer waren de opnames in een studio, niet langer op de slaapkamer. Deze keer was er input van een neutrale partij, slash producer, die hen kon wijzen op betere arrangementen, betere samenzang, enz…
Ja, deze keer is het echter, professioneler en vandaar waarschijnlijk ook de selectie voor de Nieuwe Lichting.

En wat hadden Sander en Brian te vertellen ? Ik citeer de belangrijkste uitspraken.

Over Promotie

Sander : De drempel voor groepen om iets neer te zetten is erg laag geworden. Zelfs erg bekende groepen nemen alles in eigen beheer en het internet zorgt voor de rest. Men bereikt de subcultuur via het internet.

Brian : Echt commercieel willen we niet worden, we zien wat er op ons afkomt. De individuen die onze muziek nodig hebben willen we bereiken via alternatieve kanalen. Je moet maar eens gaan kijken bij Blogothèque (http://www.blogotheque.net) want die hebben erg veel artiesten gepromoot en op de kaart gezet.

Over de CD-release

Sander : Het is een CD geworden, niet een EP. Weliswaar een korte CD maar we wilden toch een punt maken.

Brian : De release gaat door in Gent, bij Los Perros Calientes en dat optreden doen we met band. We waren bij de try-out wel verrast over de extra power die dat geeft voor onze nummers.

Over een nieuwe fase

Sander : De nieuwe fase kenmerkt zich door het feit dat de nieuwe CD op een andere manier is ontstaan. We hebben resoluut gekozen voor een professionelere aanpak. We zijn onze nummers kritischer gaan bekijken samen met de persoon van de studio.

Brian : Aan de ene kant klopt het wel dat we in een nieuwe fase zijn gekomen en dat we met de selectie voor De Nieuwe Lichting daar ook erkenning voor krijgen. Als we nu kijken naar de ervaring in de studio, dan merken we dat een kritische blik van een derde neutrale persoon erg belangrijk is.

Over het juryverslag van de Nieuwe Lichting

Sander leest voor : “Leve de duo’s! In dit geval een mannelijk singer-songwriterduo uit Beveren dat met schijnbaar gemak aangenaam in het oor liggende liedjes maakt. Arrangeren zit hun wellicht in het bloed. En van de warme gitaarsound en Simon & Garfunkel-achtige samenzang krijgen wij het alleen maar warmer.”
Sander : We hebben nooit echt gekozen voor die Simon & Garfunkel-achtige sound. We zijn gestart met twee en gaandeweg hebben we wel gemerkt dat meerstemmigheid een extra dimensie toevoegt.

Brian : Dat hoor je ook aan onze nummers, dat onze stemmen heel breekbaar zijn en dat ze bij voorbeeld mijn micro steeds wat luider moeten zetten. We kleuren soms ook muzikaal buiten de lijntjes maar zo willen we het ook. Té perfect en het zou niet langer L’Heure du Malheur zijn.

Over de naam van de groep

Sander : Wel, in eerste instantie klinkt het goed. In het Nederlands of het Engels zouden we de boodschap niet zo juist kunnen overbrengen. Frans is een gevoelige, emotionele taal met veel gevoel, dus dat past wel bij ons.

Brian : Het is wel zo dat men de naam echt op vele foute manieren gaat neerschrijven. Dus onze naam brengt wel wat controverse, misschien moet het zo zijn want het past wel bij wie we zijn. We doen onze naam ook eer aan : zo hebben we telkens op “Nine Eleven” een optreden, we hebben al gespeeld op een podium dat door de regen bijna op instorten stond, enz…

Over de boodschap

Sander : We zijn vooral voortdurend aan het zoeken en dat vind je ook terug in onze teksten. Onze generatie is op zoek naar een betekenis van het leven en daar proberen wij een invulling aan te geven. En daar kun je wel wat nummers over schrijven.

Brian : In de beginjaren was alles wel donker en neerslachtig à la Elliott Smith. Maar mensen die ons kennen weten dat we ook die andere kant hebben, de humor is ons eigen en op podium is het soms een vrolijke boel.

Google Authorship for Gommers Sarah