The 5AM: CD review ‘Free’

The 5AM lijkt op het eerste gehoor een conventionele band. Hun roots liggen in de klassieke rockpatterns en dus kan je je afvragen waarom ze zouden moeten prijken op mijn lijstjes. Voor mij zijn het rasechte muzikanten die het hart op de juiste plaats hebben. Geen fake, geen maskers, ze doen gewoon waar ze goed in zijn. Als een vergelijking écht moet, dan liggen ze in de lijn van Status Quo, niet wat betreft composities en stijl maar wel de no-nonsense aanpak. Zij spelen rock en meer moet je er niet achter zoeken. Status Quo heeft dat generaties lang gedaan met tientallen releases en ze zijn nog steeds actueel.

De jongens van The 5AM hebben een nieuwe CD klaar, eentje die einde mei uitkomt. Maar als geschenk voor de fans brengen ze een pre-release uit voor Record Store Day op 16 april. Alleen verkrijgbaar op die dag, zoals het hoort. Ik mocht de CD al beluisteren en ben blij deze review te mogen schrijven. Want dat is wat The 5AM met me doet, hun muziek maakt me blij en gelukkig. Meer is er niet nodig. Christophe Eggen heeft een krachtige stem die mij aan mijn rockidolen doet denken. Ik hoorde hem in de zomer ‘A Stairway to Heaven’ zingen en dat was vlekkeloos. Hij gebruikt datzelfde timbre in ‘It’s In My Heart’, een langzaam nummer op de CD.

‘Runnin’ Runnin’ legt de nadruk op een andere kracht van de band, namelijk de samenzang. Niets ontbreekt aan dit nummer, goede strakke compositie, herkenbare rockstijl met een eigen toets, inclusief de gitaarsolo (even voorbij de helft) en het meezingstukje ‘going down,…’ Zelfs diepgaande teksten kan en dat bewijzen ze met ‘Way of Life’. Even wegdromen over de zin van het leven. ‘Hold On’ ligt in de Status Quo traditie, recht af recht aan, niets ingewikkeld, gewoon genieten. ‘Motion Lane’ brengt me in de UK-sfeer, rijdend op de highway met grote borden ‘Stay in Lane’, met de ramen open en timmerend op het stuur. ‘Love Me and Leave Me’ krijgt de lyrics: ‘sometimes I don’t find my way’ Ik vermoed dat het gaat over friends with benefits. Een gitaarsolo met overstuurde effects, lekker hevig. ‘Burning Down The House’ heeft een bluesy ondertoon, een tof basisritme en een opmerkelijke riff.

The 5AM bewijst dat rock ’n roll nog steeds bestaat en dat dit genre nog steeds te smaken is. Eenvoud kan zo mooi zijn. Als je dit wil meemaken, ga dan naar de Kinky Star op 16 april, niet om 5AM maar om 7.30PM.